• HOME
  • WER WIR SIND
  • WAS WIR TUN
  • WIE WIR ARBEITEN
  • DIENSTLEISTUNGEN
  • NACHRICHTEN
  • SOZIALES ENGAGEMENT
  • TEAM
  • KONTAKTE

office@sol.bg

+ (00359) 32 650 454

Sol Communications Ltd.Sol Communications Ltd.Sol Communications Ltd.Sol Communications Ltd.
Menu
bgende
  • HOME
  • WER WIR SIND
  • WAS WIR TUN
  • WIE WIR ARBEITEN
  • DIENSTLEISTUNGEN
  • NACHRICHTEN
  • SOZIALES ENGAGEMENT
  • TEAM
  • KONTAKTE

ПЕТЕР ШРОП, ДЕГУСТАТОР НА ВОДА: МИНЕРАЛНАТА ВОДА НА МИХАЛКОВО Е НЕЩО СЪВСЕМ НЕОБИКНОВЕНО

  • Home
  • Blog
  • ПЕТЕР ШРОП,...

ПЕТЕР ШРОП, ДЕГУСТАТОР НА ВОДА: МИНЕРАЛНАТА ВОДА НА МИХАЛКОВО Е НЕЩО СЪВСЕМ НЕОБИКНОВЕНО

CategoriesNACHRICHTEN

Dezember 3, 2017

0 0

Share this post

Петер Шроп

Петер Шроп има рядка професия. Той е дегустатор на вода. Завършил е специалността „Химия на хранителните продукти” в Техническия университет в Мюнхен. Кариерата си започва като ръководител на лаборатория за тестване на храни, но страстта му към добрата храна го отвежда в Дьоменс Академия – Мюнхен. Това е институция за напитки, чийто фокус са бирата, безалкохолните напитки и минералната вода. Тук Петер Шроп се занимава с безалкохолни напитки и минералната вода, по-конкретно със сензориката на тези напитки. За първи път в света в Дьоменс академия е организиран единственият курс за водни сомелиери, ръководен от Петер Шроп. От 2011 година досега в курса са обучени 150 водни сомелиери. От миналата година курсът се провежда и на английски език, за да могат да се обучат и чуждестранни участници.

Господин Шроп, с каква цел идвате в България? Как се подготвихте за мисията си тук?

Моята визита в България е по покана на Компанията за бутилиране на минерална вода Михалково. Разбира се, аз се информирах предварително за техните продукти. И съм много, много нетърпелив. Бих желал след тази визита и личното запознанство да изградим в бъдеще успешно сътрудничество както в областта на обучението, така и по отношение на мърчандайзинга и потреблението на минералната вода от Михалково.

Аз съм и управител на Международния съюз на водните сомелиери, които предлагат множество дейности около потреблението на минералната вода. И в тази област би било желателно едно сътрудничество. Разбира се, че съм любопитен да науча за пазара на минерална вода в България. До сега от България не е имало воден сомелиер в курсовете ни, който да ме е информирал за ситуацията в България. Но може би след моето посещение това ще се промени и скоро ще има водни сомелиери и при вас.

Защо е важно за фирма като Михалково да получи една специализирана оценка като Вашата?

Смятам, че за всяка фирма е важно да получи една външна и независима оценка. Това може би показва аспекти, на които до момента не се е обръщало внимание, но които биха били много важни за бъдещия пазарен успех. Определено това помага да се обменя опит помежду ни.

Има ли различия във вкусовете на хората към водата в различните страни? Как бихте определили „българският вкус“ към водата? Има ли общ европейски вкус към водата?

Със сигурност няма „общоевропейски вкус“ към водата. Ние в Германия традиционно предпочитаме газирана минерална вода, макар че трендът в момента е в посока средно газирана вода. Докато в Италия и Франция предпочитат негазирана вода. По отношение на минерализацията в Европа също има големи различия. Докато в западноевропейските страни се предпочита по бедни на минерални вещества води, в източноевропейските страни има голямо разнообразие на високо минерализирани води.

Господин Шроп, има ли, според Вас, „съвършена вода“? Коя вода е най-близка до „идеалната“?

Всяка минерална вода може да е „идеална“, ако се използва правилно. Има невероятно голям брой естествени минерални води, при това някои са годни да се употребяват за гастрономията /като есенция или придружаваща виното/, други се употребяват като вода за спорт /това зависи естествено от дадената минерализация/. Следователно за всякаква употреба има оптимално пригодена вода. Единствената грешка, която може да се отбележи, е, да се използва една минерална вода в грешно предназначение. Например силно газирана минерална вода заедно с червено вино, богато на танини. Аз лично имам винаги в моя килер най-малко 8 различни води, които избирам според случая: за спорт, за кафето, за различни вина, за освежаване.

Господин Шроп, когато дегустирате една вода накрая трябва да дадете оценка. Каква е тя?

При оценката на минераланите води много малко се придържам към точки и проценти. За мен е много по-важно в оценката да се опишат характеристиките на съответната минерална вода. Тук според мен има необходимост от доработка в бранша на минералните води. И затова от скоро Съюзът на водните сомелиери предлага обширни сензорни ексертизи за минералната вода, в които детайлно се описва вкуса, особеностите и също препоръки. С едно такова детайлно сензорно описание може да се информира клиентът много по-добре за качеството на минералната вода, отколкото с една точкова система.

Ще опитате ли да позиционирате водата от Михалково сред другите природно газирани води?

Задължително и макар че още не съм я дегустирал, като виждам минерализацията, тази вода е подобна по състав на нашата известна немска минерална и лечебна вода „Щаатлихе Фахинген“. Тя принадлежи към класата на естествено газираните води, от които няма много. Затова със сигурност минералната вода на Михалково е нещо съвсем необикновено. Разбира се, че бих взел няколко шишета в Германия, дори само за да обогатя нашия курс за водни сомелиери и да покажа на участниците в курса особеностите на тази вода.

Related Post

NOVEMBER 13, 2018

PLOVDIV EMPFING DEN 19.BALL...

Der 19. Ball der Deutschen Wirtschaft fand zum ersten Mal in der Stadt Plovdiv statt, die...

10

JANUAR 29, 2018

ВИНАРСКА ИЗБА...

Федерико Ричи, енолог и продуктов директор на...

10

DEZEMBER 5, 2017

ЛОГИСТИЧЕН...

Новият Логистичен център на Компанията за...

00

DEZEMBER 3, 2017

ВИНАРСКА ИЗБА...

Винарска изба „Златен Рожен“, която от...

00

DEZEMBER 3, 2017

МИХАЛКОВО...

На 19 септември 2017г. от 11:00ч.  компанията за...

00

DEZEMBER 3, 2017

„МИХАЛКОВО“...

На 19 септември- вторник,от 11:00ч. официално беше...

00

Suche

Kürzliche Posts

  • PLOVDIV EMPFING DEN 19.BALL DER DEUTSCHEN WIRTSCHAFT IN BULGARIEN
  • ВИНАРСКА ИЗБА ЗЛАТЕН РОЖЕН ПРЕДСТАВИ МАЩАБНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИЗЦЯЛО НОВ ПРОФИЛ И НОВ ПРОДУКТОВ ДИРЕКТОР НА БЛЯСКАВА ЦЕРЕМОНИЯ
  • ЛОГИСТИЧЕН ЦЕНТЪР „МИХАЛКОВО“ Е НОМИНИРАН В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „СГРАДА НА ГОДИНАТА“ 2017
  • ВИНАРСКА ИЗБА „ЗЛАТЕН РОЖЕН“ УВЕЛИЧИ СВОИТЕ ЛОЗОВИ МАСИВИ
  • МИХАЛКОВО ОТКРИВА НОВ ЛОГИСТИЧЕН ЦЕНТЪР В ПЛОВДИВ

Letzte Kommentare

    Archiv

    • November 2018
    • Januar 2018
    • Dezember 2017

    Kategorien

    • NACHRICHTEN
    • URSACHEN

    © 2017 Sol Communications Ltd., All Rights Reserved.

    Боравене с личните Ви данни | GDPR (Общ регламент за защита на личните данни): Научете повече.